Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J54o88s93e35f 81P33o79t38r

5. 10. 2020 21:00

Řeč a myšlení jedno z nejkomplikovanějších vědeckých problémů.

Ale chtěl bych se vráti k vašemu prvnímu dílu, kde se zabýváte vznikem řeči a citujete zde izraelského vědce :"Takto směřuje své myšlenky o jazyku Yuval Noah Harari v knize Sapiens. Než nastane tzv. revoluce pozdního paleolitu (cca 50 000 př. n. l.), ze které se nám dochovali pozůstatky pohřebních rituálů, jeskynní malby, zdobné sošky, šperky a mnoho dalšího, dochází ke zlomovému momentu, který označuje jako kognitivní revoluci.

Asi byste se měl držet toho co věda o člověku skutečně zjistila: Není starší než 200 tisíc let, všech 7 miliard lidí na světě má pouze a jen dva prarodiče, kteří se označují jako mitochondriální Eva a Ychromozomální Adam a evoluce lidí spočívá - právě jak o tom píše Harari - v zapínání modulů, kdy dochází ke stejnému projevu najednou a v celé populaci. První je kognitivní revoluce a vznik řeči, před 90 až 50 tisíci lety, druhá je vznik umění, asi před 40 000 lety - zde je důkaz umění u praobyvatel Australie, kteří jsou izolování 50 000 let od všech ostatních, vznik zemědělství před 10 000 lety - nezávisle v nejrůznějších částek země, vznik civilizací před 5 000 lety, vznik vědy v polovině středověku.

K objasnění evoluce ve smyslu zapínání modulů je nevysvětlitelné pro současní biologické paradigma o náhodných mutacích a jejich přírodním výběru, ani pan Hararí se to nesnaží příliš vysvětlit

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS